Autenttinen Oktoberfest budjettihintaan

Vuosi sitten suurin piirtein näihin aikoihin pakkailimme Seinäjoen asunnostamme ne vähäiset jäljelle jääneet tavara, jotka olimme päättäneet säilyttää. Olimme lähdössä vaihtoon Saksaan. Yksi silloisen bucketlistani kohdista oli kokea Oktoberfest ja mikäs sen parempi mahdollisuus olisikaan ollut toteuttaa tuo olutfestivaalien unelmakohde. Edellisenä vuotena vaihdossa olleet ystävämme olivatkin suunnitelleet Oktoberfesteille lähtöä jo pitkälle, meidän tehtävämme oli enemmänkin vain lähteä mukaan. Ja juoda kaljaa. Paljon kaljaa.

Oktoberfest

Mikä ihmeen Oktoberfest?

Kaksiviikkoinen Oktoberfest on maailman suurin kansanjuhla, joka järjestetään joka vuosi Münchenissä syys-lokakuun vaihteessa. Oktoberfest järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1810 kruununprinssi Ludvig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Lähde: Wikipedia.

  • Tänä vuonna Oktoberfest järjestetään 22.9.-7.10.2018 185:ttä kertaa.
  • Oktoberfesteillä on vuosittain yli 6 miljoonaa kävijää
  • Oktoberfesteillä myytiin 6,5 miljoonaa litraa olutta vuonna 2017
  • Alueelle ei ole sisäänpääsymaksua

Erilaisia pienempiä Oktoberfest-teemaisia juhlia ja festivaaleja järjestetään kuitenkin ympäri Saksaa pitkin syksyä.

Oktoberfest

Autenttinen Oktoberfest budjettihintaan

Oktoberfest vetää hyvin turismia puoleensa, kun yli 6 miljoonaa ihmistä matkustaa Müncheniin vuosittain juhlistamaan tätä leaderhosenien, brezelien ja litran olutmassien juhlaa. Tämä loogisesti tarkoittaa myös sitä, että lentojen ja majoitusten hinnat nousevat pilviin. Lue alta 5 vinkkiä, miten järjestät itsesi Oktoberfesteille budjettihintaan.

1. Varaa majoitukset ajoissa

Hostellien ja hotellien hinnat ovat noin 4-5 kertaa kalliimpia Oktoberfestien aikaan ja ne täyttyvät nopeasti. Meillä kävi ihan älyttömän hyvä tuuri, että saimme majoituksen A&O hostellista. Hinta yhdelle yölle oli noin 45 euroa ja sijainti oli vain kolmen kilometrin päässä festivaalialueelta. Normaalisti hinta on noin 10 euroa yöltä.

2. Matkusta edullisesti – jos sinulla on aikaa

Asuimme tuolloin Aschaffenburgissa, mikä sijaitsee noin 40km päässä Frankfurtista, mutta on kuitenkin sopivasti Bayerin puolella. DB myy Bayer-ryhmälippuja, jolla matkustat edullisesti Bayerin sisällä Regional-junilla. Yksi 5 hengen ryhmälippu maksaa 50 euroa. Lippuun voi kuitenkin lisätä useampia henkilöitä ja yhden lisähenkilön hinnaksi tulee 6 euroa. Lippu on voimassa klo 9-24. Nämä junat eivät kuitenkaan ole nopein tapa matkustaa ja jouduimme vaihtamaan junaa 3 kertaa matkan varrella.

Oktoberfest
Dirndl on bayerilainen kansallispuku, joita paikalliset käyttävät erilaisilla festivaaleilla. 2018.

3. Nauti matkasta

Olut Oktoberfesteillä on suhteellisen kallista Saksan hintatasoon nähden, kun oluttölkin saa alle 50 sentillä marketista. Litran massi paikan päällä maksaa tänä vuonna noin 11 euroa. Siksi matkanteosta kannattaa nauttia täysin rinnoin ennen perille pääsyä. Jos haluat pitää istumapaikkasi kaljateltassa ja saada ripeää palvelua, niin tippaaminen on suositeltavaa, mikä taas nostaa kaljan hintaa entisestään. Normaalisti junissa ei myydä alkoholia eikä sen nauttiminen ole sallittua junamatkan aikana, mutta Oktoberfestien aikaan voit ostaa junan kahvikärrystä myös vettä vahvempaa matkajuomaa. Festivaalin viralliset hinnat näet täältä.

4. Pukeudu teeman mukaisesti

Ylivoimaisesti matkan suurin yksittäinen kuluerä oli saksalainen perinneasu eli miehillä nahkahousut ja naisilla Dirndl. Tämä ei tietenkään ole pakollista ja paikan päällä on myös paljon ihmisiä ihan vain tavallisesti farkkuihin ja t-paitaan pukeutuneina, mutta perinneasu tuo juhlaan ihan uudenlaisen ulottuvuuden ja voit unohtaa vaatekriisin. Pukujen hinnat ovat muutamasta kympistä aina satoihin euroihin ja sellaisen voi myös vuokrata. Me päätimme ostaa kerralla laadukkaat asut, jotka kestävät vuosia. Perinneasua saa ja pitää käyttää myös kaikilla muilla festivaaleilla etenkin Bayerin alueella, joten onneksi Oktoberfest ei jäänyt asujen ainoaksi käyttökerraksi.

5. Syö kokonainen (tai puolikas) kana

Saksalainen kansanjuhlan perinneruoka on grillattu kokonainen kana. Kaljan juonnin ohella on hyvä tankata välillä myös suolaista ja herkullisen mehevä grillattu kana on autenttiseen tunnelmaan sopiva valinta. Kana syödään käsin ja nestemäisen leivän lisäksi kylkeen voi ottaa myös brezelin. Vaikka kanalla onkin hintaa, niin proteiinipitoinen ruoka pitää nälkää pitkään. Jälkkäriksi voit ostaa ison sydämen muotoisen piparkakkukeksin.

Oktoberfest
Oktoberfest juhlaporukka valmiina olutfestivaaleille. 2017.

Oletko sinä käynyt Oktoberfesteillä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *