Budjettimatkan suunnittelu on seikkailu

Hyvällä suunnittelulla voit säästää budjettimatkalla paljonkin, mutta ilmaista sekään ei silti ole. Matkustelu on ihanaa ja matkakärpäsen purema saattaa iskeä entistäkin helpommin, kun katselee some-kanavissa muiden tekemiä reissuja ympäri maailmaa. Nuoret haluavat nähdä maailmaa ja esimerkiksi vaihtoon lähtö tai välivuoden pitäminen ulkomailla on entistäkin suositumpaa, mutta nuorella matkabudjetti on usein tiukalla. Olen itse sekä asunut ulkomailla että reissannut niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa, joten haluan nyt jakaa muutamia vinkkejä budjettimatkan suunnitteluun.

budjettimatkan

Aloita budjettimatkan suunnittelu ajoissa

Hyvä suunnittelu vie aikaa ja tarjouksia kannattaa seurata. Toki lentojen hinnat yleensä vain nousevat, mitä lähempänä matkapäivät ovat, joten älä odota liian pitkään. Lentoja ja majoitusta bongaillessa kannattaakin siksi käyttää Ingognito-välilehteä, joka ei tallenna sivuhistoriaa, sillä sivustot saattavat nostaa hintoja, jos käyt samalla sivustolla lyhyessä ajassa katsomassa samoja lentoja tai majoituspaikkoja useamman kerran. Isoilta matkanjärjestäjiltä voit ottaa myös äkkilähdön tai niin sanotun jokerimatkan. Tällöin et välttämättä tiedä matkakohdettasi kuin vasta lentokentälle saapuessasi. Myös hotelli selviää vasta matkakohteeseen saavuttuasi ja on yleensä melko vaatimaton. Budjettimatkalaiselle tämä on kuitenkin myös yksi tapa säästää rahaa ja tuo matkailuun ihan uudenlaisen seikkailun.

Tutki myös kohdemaan ja kaupungin hintatasoa. Pääkaupungit tai muuten tunnetut suuret kaupungit ja turistikohteet ovat yleensä kalliimpia kuin pienet ja idylliset kaupungit niiden lähellä tai muuten syrjässä olevat. Myös yksityiset majoitukset ovat usein edullisempia kuin isot hotelliketjut, toisaalta isommilla hotelliketjuilla saattaa olla ajoittain todella hyviä tarjouksia.

Budjettimatkan ajoituksella on väliä

Sillä on väliä, mihin vuodenaikaan matkustat. Enemmän kuin uskotkaan. Tämä on yksi yleisimmistä vinkeistä, miten budjettimatkassa voi säästää. Silti minusta tuntuu, että se usein unohtuu. Toisaalta se on ymmärrettävää. Koulusta ja töistä ei voi noin vain olla pois ja lomat ja mahdolliset pidennetyt viikonloput usein ajoittuvat niille yleisimmille juhlapyhille, kuten pääsiäiseen, kesälomakauteen, syys- ja talvilomille, jouluun ja uuteen vuoteen, ja silloinhan hinnat myös pomppaavat pilviin. Budjettimatkalaisen yksi helpoimmista ja samalla vaikeimmista tehtävistä onkin selvittää, miten olisi mahdollista ajoittaa oma loma niin sanotulle off-seasonille. Euroopan alueella lomakausi alkaa vasta heinä-elokuussa, joten kesäkuu on myös vielä suhteellisen edullista aikaa matkustaa.

Australiassa ollessani lensin Cairnsiin helmikuussa. Lähdimme viiden hengen kaveriporukalla neljän päivän snorklailureissulle suositulle saarelle Great Barrier Breefin alueelle. Koska kausi oli hiljainen paahtavan kuumuuden vuoksi, maksoimme leirintäalueesta vain murto-osan normaalihinnasta ja lisäksi saimme vuokrata snorkkelit, räpylät ja märkäpuvut yhden päivän vuokran hinnalla neljäksi päiväksi.

Myös Interrail reissulla säästimme usean satasen jo pelkissä interrail-lipuissa, sillä saimme sovittua kevään viimeiset tentit tehtäväksi ennen toukokuun alkua. Interrail-liput olivat maaliskuussa -20% alennuksessa, kunhan ensimmäinen matkapäivä olisi viimeistään 15.5. Niinpä lähdimme reissuun 9. toukokuuta ja ostimme vielä Puolan sisäiset junaliput erikseen, sillä se tuli halvemmaksi kuin se olisi ollut interrail-passilla. Lisäksi toukokuussa hostellien hinnat olivat myös alhaiset, sillä kesän interrailaajat ja muut matkailijat olivat suurimmaksi osaksi vielä koulussa ja töissä, eikä nähtävyyksillä ollut liikaa ruuhkaa ja pitkiä jonotuksia.

budjettimatkan

Määritä matkabudjetti

Budjettimatkan suunnittelu helpottuu, kun tiedät oman budjettisi etukäteen. Itse aloitan matkabudjetin luomisen aina etsimällä mahdollisimman edullisen matkustustavan kohteeseen, esimerkiksi vertailemalla lentojen tai junamatkojen hintoja.  Itse matkojen jälkeen, päätän sopivan päiväbudjetin matkakohteen hintatason mukaan. Esimerkiksi kolmen viikon Interrail-reissulla 50 euron päiväbudjettini sisälsi majoituksen, ostokset, ruuat ja nähtävyydet ja Thaimaassa päiväbudjetti oli 25 euroa. Tulevalle  viikon New Yorkin -matkalle olen alustavasti varannut 100 euroa päivälle, mutta toivon, että budjetti jäisi reilusti alle tuon summan.

Etsi edulliset matkat ja majoitukset

Katson aina samaan aikaan lentojen hinnat Momondosta, Skyscannerista ja Halvatlennot -sivustoilta, mutta muitakin löytyy. Jos olet valmis käyttämään matkaasi myös muutaman tunnin enemmän aikaa, valitse lento joka sisältää vaihdon matkan varrella, se on usein edullisempi tapa matkustaa.

Etenkin Suomen sisäisillä junamatkoilla kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä VR:n säästöliput ovat huomattavasti edullisempia. Junamatkojen rinnalla kannattaa tarkastella myös bussien hintoja, esimerkiksi Suomessa Onnibus ja keski-Euroopassa Flixbus. Ennen Australian reissuun lähtöäni ostin Grey Houndin -bussimatkakortin, joka oli vuoden voimassa. Hintaa kortille tuli muistaakseni noin 500 euroa ja bussikortti sisälsi 10 000 kilometriä. Vaikka rahat olivat välillä tiukilla, niin pääsin silti jatkamaan matkaani, sillä bussikortti oli maksettu jo etukäteen.

Edullisia majoitusmahdollisuuksia ovat hostellit ja AirBnb. Varsinkin, jos porukassa on enemmän henkilöitä, kimpassa maksettu AirBnb saattaa tulla huomattavasti halvemmaksi kuin hotelli tai edes hostelli. AirBnb:ssä ja hostellissa saatat myös tutustua uusiin ihmisiin, luoda ystävyyssuhteita ja jakaa heidän kanssaan arvokkaita matkavinkkejä.

budjettimatkanTutki nähtävyyksiä etukäteen

Kuuluisien nähtävyyksien sisäänpääsymaksuihin saa usein menemään yllättävän paljon rahaa, vaikka yksittäiset sisäänpääsymaksut olisivatkin vain muutamia euroja. Mutta kun nähtävyyksiä kertyy useita per päivä, niin hintaakin kertyy. Budjettimatkan suunnittelussa kannattaa siis ottaa huomioon myös nähtävyydet. Useilla isoilla turistikohteilla onkin yksi yhteislippu, jolla pääset näkemään tärkeimmät nähtävyydet kerralla. Lipun hinta tulee usein myös halvemmaksi, kun ostat sen etukäteen netistä, etkä joudu myöskään viettämään päivääsi pelkissä jonoissa seisten. Esimerkiksi Ateenassa yhdellä lipulla pääsimme kaikkiin tunnetuimpiin temppeleihin ja raunioille.

Väärä kohta säästää

Älä säästä matkavakuutuksessa. Matkaoppaan työssäni yksi tehtävistäni oli auttaa sairastuneita matkalaisia. Kun jotain sattuu, matkavakuutus on varsinainen pelastaja. Sen hinta on usein edullinen, ja vaikka Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoitoa EU-maissa, yksityinen lääkäriasema voi tuntua matkalla mukavammalta vaihtoehdolta kuin paikallinen päivystys. Tarkista omalta vakuutusyhtiöltäsi sisältyykö matkavakuutus esimerkiksi kotivakuutukseen. Myös matkatavarat kannattaa vakuuttaa. Matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi lentomatkalla eksyneet matkatavarat, varkauden tai rikkoutumisen. Matkatavaravakuutus menee yleensä kotivakuutuksen puolelle ja varsinainen matkavakuutus korvaa vain sairauden.

Panosta hyviin jalkineisiin. Turistikohteita kierrettäessä hyvät jalkineet ovat kultaakin kalliimmat, sillä ainakin omilla reissulla tulee yleensä noin 15000-25000 askelta päivässä. Määrä kuulostaa hurjalta ja onkin, sillä moni kävelee normaalina arkipäivänä alle 10000 askelta. Askelia ja kertyneitä kilometrejä voi seurata puhelimeen ladattavalla sovelluksella.

budjettimatkan
Thaimaassa kotiinlähtöpäivänä.

Jos suunnitelmissa on interrail tai muu kiertomatka, jossa on tarkoitus on liikkua useiden kohteiden välillä, panosta hyvään rinkkaan. Rinkkaa on helpompi kantaa selässä kuin raahata painavaa matkalaukkua perässä mukulakivisillä teillä. Hyvä rinkka tuntuu kevyeltä selässä ja oikealla pakkaustekniikalla saat sinne mahdutettua kaiken tarvitsemasi. Hyvä rinkka maksaa 150-400 euroa, mutta kerran ostettu laadukas rinkka palvelee monen monta reissua. Oma rinkkani maksoi noin 250 euroa ja sen koko on 60 litraa. Ostin rinkan vuonna 2011 ennen Australiaan lähtöä ja se on ollut sen jälkeen mukana muun muassa interraililla, Thaimaassa ja Saksassa.

Hyvin suunniteltu budjettimatka on helpompi toteuttaa

Näitä vinkkejä olet itse käyttänyt omia matkojani suunnitellessa ja olenkin onnistunut säästämään useita satoja euroja vuosien varrella. Suunnittelu on kuitenkin vasta alkua, sillä budjettimatkan toteutus vaatii päämäärätietoisuutta ja suunnitelmassa pysymistä. Tärkeintä on kuitenkin nauttia sekä matkan suunnittelusta että itse matkasta. Täältä voit lukea vinkkini, miten pysyä budjetissa myös matkan aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *