Matkalle voi lähteä monella eri tavalla

Miettiessäsi seuraavaa reissua, sopivaa kohdetta ja sen budjettia, pysähdy hetkeksi miettimään, millaisia mahdollisuuksia sinulla oikeasti on lähteä matkalle. Itse olen tehnyt erilaisia reissuja aina kotimaanmatkailusta kaukomatkoihin ja hyödyntänyt erilaisia tapoja matkan toteuttamiseksi. Niitä on enemmäin kuin ehkä aluksi osaat edes ajatellakaan. Tässä muutama esimerkki.

matkalla
Turku on kaunis kesäkaupunki ja täynnä eurooppalaista tunnelmaa ja pieniä kuppiloita. 2018

Kepeä kotimaan viikonloppumatka

Ulkomailla matkaillessani olen huomannut, että moni paikallinen tuntee hyvin kotikaupunkinsa, missä on kasvanut, mutta harvempi matkailija on käynyt useassa eri kaupungissa omassa kotimaassaan. Myös itseäni harmittaa, etten ole käynyt kuin muutamassa kaupungissa Suomessa. Suomesta löytyy upeita kohteita niin talvi- kuin kesäkaudellakin. Majoituspaikkaa voi kysyä ystävältä ja Onnibussilla tai hyvissä ajoin ostetuilla VR:n säästölipuilla myös matka taittuu edullisesti.

Upeita kesäkaupunkejä ovat esimerkiksi Turku ja Hanko sekä Turun saaristoalue tai vaikka itärannikolla sijaitseva Pietarsaari. Turku on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja kuuluisa muun muassa Suomen vanhimmasta rockfestivaalista Ruisrockista. Turussa on Keski-Eurooppalaista tunnelmaa ja sitä ollaan kutsuttu myös Suomen Pariisiksi, sillä Turusta löytyy upeita pieniä kahviloita ja putiikkeja. Turku on myös rakennettu seitsemälle kukkulalle kuten Roomakin. Lisäksi kesäkaudella Turussa järjestetään mielettömästi erilaisia markkinoita ja tapahtumia, jotka täyttävät jokirannan. Näistä tunnetuimpia ovat Keskiaikaiset markkinat, Down By The Laituri -kaupunkifestivaali sekä syksymmällä järjestettävät Silakkamarkkinat.

Pietarsaari on ruotsinkielinen kaupunki hieman Vaasan yläpuolella, jossa on vain noin 20 000 asukasta, mutta kesäyöt pienellä rannikkoalueella ovat upeita. Tässä kohtaa voin paljastaa, etten ole itse käynyt Hangossa, mutta se tuntuu olevan viimeisten kesien trendikohde ja ehdottomasti omalla listallani odottamassa vuoroaan. Talvikaudella kannattaa suunnata pohjoiseen. Olemme itse käyneet lapsena paljon Kuusamossa ja Rukalla laskettelumatkoilla keskitalvella.

matkalle
Opiskelija-aktiivisuus mahdollisti muun muassa huskyrekiajelun. 2017.

Hyödynnä opiskeluaikojasi lähteäksesi matkalle

Olen ollut aktiivisesti mukana opiskelijakuntatoiminnassa niin lukiossa kuin ammattikorkeakoulussakin. Halusin mukaan vaihto-opiskelijatoimintaan jo ennen omaa vaihtovuottani ja hoidin Kansainvälisyysvastaavan pestiä ensimmäisenä opiskeluvuotenani Kutu Ry:ssä. Seuraavana syksynä pääsinkin mukaan jokavuotiselle Trip to Lapland -matkalle matkanjohtajaksi. Autoin matkan järjestelyissä ja sain oman matkani todella edulliseen hintaan.

Omasta halusta ja aktiivisuudesta oli siis etua myös kotimaanmatkailussa. Kannustan muutenkin hakemaan mukaan opiskelijakuntatoimintaan, sillä vapaaehtoistyö ja aktiivisuus antaa mielettömästi mahdollisuuksia myös tulevaisuuden varalla ja pääset osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja tutustumaan ihmisiin, joihin et muuten välttämättä tutustuisi.

Itse olen löytänyt ihan mahtavia ystäviä vain opiskelija-aktiivisuuteni ansiosta. Osa ystävistäni ovat suomalaisia, mutta osa myös entisiä vaihto-oppilaita, jotka jakavat korvaamattoman arvokkaita matkavinkkejä heidän kotimaissaan. Lisäksi heillä on aina ovi auki, mikäli tarvitsen muutaman yön majapaikkaa ja minulta löytyy aina tilaa heille, mikäli he haluavat tulla käymään Suomessa.

matkalle
Varsovassa sijaitseva Łazienki Park oli yksi lempikohteistani interrail reissulla. 2016

Kauas, kauas, kaukomaille

Turusta Gdanskiin, Puolaan pääsee halvimmillaan 50 eurolla kesäisin ja Puola on todella edullinen matkakohde. Myös Tallinnaan pääsee edullisesti laivalla ja Ryanair sekä Norwegian lennättää edullisesti Euroopan kohteisiin. Esimerkiksi halvimmillaan lennot Helsingistä Pariisiin tai Dubliniin saa vain 50-100 eurolla. Jos olet valmis lisäämään muutaman tunnin aikaa itse matkantekoon, ota lento vaihdon kanssa, sillä se tulee usein halvemmaksi kuin suora lento. Euroopassa on myös mahtavat mahdollisuudet tutustua useampaan maahan samalla reissulla interrail-passin avulla. Passeja on erilaisia ja eripituisia jokaiselle sopivaan tarkoitukseen ja junalla matkustaminen on muutenkin edullista Euroopan sisällä.

Sama pätee Euroopan ulkopuolelle meneviin lentoihin. Syksyllä 2014 maksoin meno-paluu lennoista Floridaan vain 500 euroa ja nyt Joulukuussa lähden New Yorkiin viikon matkalle, joiden lennoista maksoin vain 430 euroa. Saksassa vaihdossa ollessamme lensimme poikaystäväni kanssa Thaimaahan, joiden lennoista maksoimme myös vain 500 euroa/henkilö. Kaikilla näillä lennoilla oli kuitenkin eripituisia vaihtoaikoja niin Oslossa, Lontoossa kuin Dublinissakin ja Thaimaan suuntaan mennessä Omanissa.

matkalle
Phi Phi Islandin satama. 2018.

Ei pelkkä lomamatka

Ulkomaille voi lähteä muutenkin kuin lomalle. Yksi suosituimmista tavoista lähteä ulkomaille on opiskeluun liittyvä vaihtovuosi. Vaikka itselle välivuosia ennen ammattikorkeakouluun menoa ehtikin kertyä huimat neljä vuotta, minulle oli silti alusta asti selvää, että haluan myös vaihtoon, kun sen aika tulee.

Lähdin kuitenkin ensimmäisen kerran ulkomaille pidemmäksi aikaa töihin Australiaan vuonna 2011. Olin lopen kyllästynyt opiskeluun lukion jälkeen ja halusin vaihtelua. Ajatusta vahvisti äitini inspiroivat tarinat hänen omasta AuPair-vuodesta Kaliforniassa ja totuus siitä, etten saanut opiskelupaikkaa lukiosta valmistumisen jälkeen. Lähdin siis toteuttamaan unelmaani ja matkan varrella tein töitä erilaisissa baareissa.

Takaisin Australiasta tultuani, olin sitä mieltä, etten edelleenkään halunnut takaisin Suomeen ja sopeutuminen Suomeen oli odotettua vaikeampaa. Niinpä äitini ehdotuksesta hain Päivölän Kansanopistoon opiskelemaan Ulkomaan matkaoppaaksi. Sain töitä Suomen suurimmalta matkanjärjestäjältä ja tein töitä Kreetalla ja Teneriffalla. Kahden kauden jälkeen matkalaukussa asuminen alkoi pikkuhiljaa kyllästyttää ja päätin jättää matkaoppaan hommat taakseni siltä erää – ehkä vielä jonakin päivänä, sillä rakastan tarinankerrontaa ja etenkin retkien pitämistä ja ihmisten auttamista.

matkalla
Australiassa pääsin myös rakkaan hevosharrastuksen pariin. 2012.

Vaihto- ja työharjoittelumahdollisuudet

Vaihtovuoteni toteutui viimein vuonna 2017-2018, kun lähdimme poikaystäväni kanssa yhdessä Saksaan. Olimme jo puhuneet aiemmin, että Saksa olisi meille sopiva kohde, sillä se olisi liiketalouden alalla Euroopassa keskeinen maa ja halusimme myös oppia kieltä paremmin. Kun kuulimme mahdollisuudesta tehdä Saksan yhteistyökouluissa tuplatutkinto, ajatus vahvistui ja valitsimme kohteeksi Hochschule Aschaffenburgin hyvän sijainnin ja muiden kokemusten perusteella.

Vaihtovuotemme aika teimme myös useita viikonloppureissuja muun muassa Italiaan, Luxemburgiin, Belgiaan, Hollantiin, Puolaan, Sveitsiin, Itävaltaan ja Ranskaan. Osa matkoista kuului kursseihin, jolloin koulu kustansi suurimman osan matkoista ja matkan hinnaksi jäi vain muutama kymppi!

Vaihtovuoden lisäksi on myös mahdollisuus tehdä opintoihin liittyvä työharjoittelu ulkomailla tai lähteä muuten ulkomaille töihin opintojen jälkeen tai sitä ennen. Suomessa, mutta erityisesti myös Keski-Euroopassa on myös tarjolla erilaisia Trainee-ohjelmia. Trainee-ohjelma kestää yleensä 1-2 vuotta ja niihin voi hakea, jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon tai opiskelet maisteriksi.

matkalle
Italian reissulla poikkesimme Luganon rannalla Sveitsissä katsomaan näitä upeita maisemia. 2017

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa

Pitkään sydämeni janosi takaisin ulkomaille ja etenkin Australiaan. Nyt Saksassa vietetyn vaihtovuoteni jälkeen olen onnellisesti takaisin Suomessa. Haluan jatkaa matkustelua ulkomailla ja haaveenani on vielä lähteä 3 kuukauden reppureissulle kiertämään Aasian muitakin maita, käydä Uudessa-Seelannissa (jonne on myös mahdollista hakea Working Holiday -viisumi), ajaa läpi Road 66 ja tutustua Etelä-Amerikan maihin, joka onkin ainoa maanosa, joka puuttuu listaltani (lukuunottamatta Etelämannerta).

Kuten jo varmasti huomasit, erilaisia tapoja lähteä niin lyhyelle kuin pidemmällekin matkalle on monia ja jokaiselle löytyy varmasti se oma aikansa ja tapansa. Ulkomaille lähtö vaatii usein rohkeutta irtautua arjesta ja poistumista omalta mukavuusalueelta, sekä suomalaista sisua. Olen kuitenkin varma, että sinä pärjäät ja tulet oppimaan uutta sekä itsestäsi, että uudesta kulttuurista, mihin ikinä tiesi sitten johtaakaan!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *