Pakkaaminen – mitä mukaan matkalle?

Kun matkakohde on selvä ja reissupäivät lähestyvät niin herää se yks tärkeä kysymys, mitä pakata matkalle mukaan? On eri asia pakata viikonlopun kaupunkilomalle, kolmen viikon reppureissulle tai viikon rantalomalle. Myös vuodenaika määrittää paljon, lähdetkö esimerkiksi talvella Thaimaahan vai kesällä Kreikkaan. Pakkaaminen on taitolaji ja se kehittyy, mitä enemmän matkustat. On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka ovat aina pakkauslistalla mukana ja joita voi soveltaa erilaisiin tarkoituksiin.

pakkaaminen

Aloita pakkaaminen näistä

Passin kopio – Ota aina passista kopio ja laita se eri paikkaan passin kanssa, esimerkiksi matkalaukkuun, taskuun tai kaverin laukkuun. Voit ottaa myös useamman kopion passista.

Pankki- ja luottokortti vai käteinen – Tarkista, mitä valuuttaa kohdemaassa käytetään. Luottokortti on hyvä olla mukana ja usein voi olla edullisempaa nostaa käteistä kohdemaan pankkiautomaatista kuin vaihtaa sitä korkealla kurssilla rahanvaihtopisteellä. Kun nostat rahaa, valitse aina paikallinen valuutta. Valmiiksi vaihdettu kurssi on lähes aina reilusti kalliimpaa. Joissakin maissa käteinen on vielä todella tärkeää. Esimerkiksi Saksassa pienemmillä paikkakunnilla VISA ja MasterCard eivät ole kaikissa paikoissa edes käytössä vaan käytössä on oma paikallinen GiroCard-maksutapa. Käteinen käy kuitenkin joka paikassa. Kaikkea käteistä ja korttia ei myöskään kannata laittaa samaan taskuun, vaan kannattaa ripotella käteistä eri taskuihin ja eri laukkuihin taskuvarkaiden varalta.

Toimivat vaatekerrat – Pakkaat lempitopin, kivat korkkarit, ihanimman kesämekon, tyylikkäät housut – ja matkakohteessa mietit, miksi ei ole mitään päällepantavaa? Ei näin. Suunnittele millaiset vaatteet toimivat yhdessä ja millaisille asukokonaisuuksille on käyttöä, että voit helposti vaihtaa ylä- ja alaosia toistensa kanssa. Myös vaihtokengät on hyvä ottaa mukaan, sillä illalliselle on kiva laittaa muut kengät kuin hikiset lenkkarit, mutta kolme paria korkokenkiä saattaa olla liikaa. Jos olet shoppailija, usko pois, tulet löytämään vaatteita ja kenkiä myös matkanvarrella, joten jätä laukkuun tilaa uusille ostoksille.

Pakkaaminen

 

Käsimatkatavarat

Jos olet lähdössä lyhyelle viikonloppumatkalle, pelkillä käsimatkatavaroilla pärjää pitkälle, kunhan miettii mitä todella tarvitsee. Tässä saatat myös säästää 20-100 euroa riippuen lentoyhtiöstä. Käsimatkatavaroissa on kuitenkin omat rajoituksensa, joten ole tarkkana, mitä pakkaat mukaan. Käsimatkatavaroiden yleinen painoraja on 8-12kg lentoyhtiöstä riippuen.

Elektroniset laitteet – Varavirta pitää aina ottaa käsimatkatavaroihin lentokoneessa. Opin tämän, kun lensimme Suomesta Saksaan. Myös kannettava tietokone ja puhelin on hyvä ottaa käsimatkatavaroihin. Itse yleensä jätän kuitenkin tietokoneen kotiin, sillä en halua viettää kallisarvoista lomaani läppärillä ja sen pakkaaminen mukaan on itselleni turhaa.

Vaihtovaatteet – mikään ei ole kurjempaa kuin se, että saavut matkakohteeseen ja matkatavarasi ovat jääneet vaihtolennolla jälkeen. Eikä sinulla ole yhtiäkään vaihtovaatteita käsimatkatavaroissa. Itselleni kävi näin, kun lähdin Suomesta ensimmäiselle kaudelleni Kreetalle matkaoppaaksi. Minulla ei myöskään ollut aikaa lähteä ostamaan uusia vaatteita, niinpä olin samoissa hikisissä vaatteissa 2 päivää, ennen kuin matkatavarani saapuivat perille. En ole tehnyt samaa virhettä toiste, toivottavasti sinun ei tarvitse tehdä sitä ollenkaan.

Alle 100ml nesteet – Kaikki nestemäiset tuotteet tulee olla 100ml purkeissa ja niitä saa yhteensä olla maksimissaan litra. Niiden tulee mahtua yhteen litran uudelleen suljettavaan  muovipussiin. Nesteisiin lasketaan rasvat ja voiteet, ripsivärit, hajuvedet, shampoot, hoitoaineet, meikkivoiteet ja niin edelleen.

Tarkan listan käsimatkatavaroihin sallituista ja kielletyistä aineista ja tavaroista näet esimerkiksi Trafin nettisivuilta.

Pakkaaminen

Ruumaan menevä matkalaukku

Terävät esineet – Olet sitten lähdössä patikoimaan, kaupunkilomalle tai kuukauden interrailille niin muistathan pakata kaikki terävät esineet, kuten puukot, sakset (myös kynsisakset), pinsetit, sukkapuikot ja parranajovälineet, ruumaan meneviin matkatavaroihin. Mikään ei ole ikävämpää kuin se, että unohdit ne käsimatkatavaroidesi joukkoon ja virkailija joutuu heittämään ne pois.

Yli 100ml nesteet – Isot nestepakkaukset tulee laittaa ruumaan menevään matkalaukkuun.

Erikoismatkatavarat -Jos olet lähdössä matkalle, jonne tarvitset mukaan erikoismatkatavaroita, kuten lastenrattaat, lumilaudan, kävelysauvat tai muuta erikoisempaa, ne tulee aina laittaa ruumaan meneviin matkatavaroihin. Tarkista aina omalta lentoyhtiöltä, millaisia toimenpiteitä erikoismatkatavarat vaativat, onko niillä lisämaksua ja miten ne tulee pakata oikeaoppisesti, etteivät ne rikkoudu matkalla.

Viimeiseksi muutama vinkki

Kun pakkaat laukkujasi, vaatteet saa pienempään tilaan, kun rullaat ne. Sukkia voi laittaa kenkien sisään tai tunkea niitä pieniin tyhjiin kohtiin sinne tänne. Jos pakkaat helposti rikkoutuvia esineitä, ympäröi ne vaatteilla. Useilla hostelleilla on myös kirjanvaihtopisteitä, eli jos pidät matkalukemisesta, voit vaihtaa kirjan seuraavaan ja jättää omasi tilalle. Näin et joudu kantamaan montaa kirjaa mukana kerrallaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *