Toteuta budjettimatka onnistuneesti

Budjettimatkan suunnittelu on oma prosessinsa ja se vaatii aikaa ja hyvää suunnittelua. On kuitenkin täysin eri asia toteuttaa budjettimatka onnistuneesti. Budjettimatkan tärkein asia on tutustua matkakohteeseen hyvissä ajoin ennen matkaa. Jos budjetti venyy, se tapahtuu lähes aina itse matkan aikana. Siksi tärkeää on pitäytyä annetussa budjetissa ja ottaa selvää, mitä matkakohteessa voi tehdä ja mikä hintataso kohteessa on. Tässä muutama vinkki, miten budjettimatka myös toteutuu reissunpäällä onnistuneesti.

budjettimatka

Budjettimatka venyy usein ostoksilla

Yleisin syy budjetin venymiseen on ylimääräiset ostokset, joita ei ole suunniteltu budjettiin. Varsinkin itse olen hyvä kertomaan itselleni syitä, miksi on oikeutettua venyä budjetissa, kun nämä kengät ovat niin ihanat ja tällaista paitaa ei saa Suomesta ja juuri sellaista laukkua olen etsinyt ja onhan tämä huulipuna niin paljon halvempi täällä kuin Suomessa. Kuulostaako tutulta? Aivan, ja näin budjettimatka on vaarassa venyä.

Useissa yleisimmissä matkakohteissa tinkiminen kuuluu ostotapahtumaan. Tinkiminen on yleistä erilaisilla toreilla ja basaareilla, mutta kansainväliset ketjuliikkeet myyvät tuotteita samalla hinnalla joka maassa. Jos tinkiminen ei ole itselle tuttua, sitä on myös hyvä harjoitella. Älä lannistu, jos et saa kauppaa sovittua ensimmäisessä putiikissa, viereinen putiikki todennäköisesti myy samoja tuotteita ja ehkä onnistut siellä. Älä kuitenkaan ole tinkimättä sen takia, että se tuntuu aluksi epämiellyttävältä. Vaikka tuote olisi sinun mielestä naurettavan halpa, paikallisille se on lottovoitto, jos maksat täyden hinnan. Tiedät kaupan onnistuneen, kun kauppias myy sinulle tuotteet harmistuneen näköisenä. Ruuan hinnasta ei yleensä tingitä.

Vaikka shoppailu mahtuisikin hyvin budjettiisi, muista myös tarkkailla laukkuun kertyviä painokiloja. Jokaisella lentoyhtiöllä on omat painokilorajoitukset sekä ruumaan meneville matkalaukuille että käsimatkatavaroille. Yksikin ylimääräinen kilo matkatavaroissa saattaa maksaa useita kymmeniä euroja ja osa lentoyhtiöistä vaatii kokonaan uuden matkatavaralaukun ostamista, jos painoraja ylittyy. Lisää pakkaamisesta voit lukea täältä.

Ruokailu ja tippikulttuuri

Ruokailu ja ostokset ovat kuitenkin yleensä suurin menoerä. Isoissa kaupungeissa ja pääkaupungeissa hinnat ovat yleensä myös korkeampia kuin pienissä kylissä ja kaupungeissa. Vältä ketjuravintolat ja etsi keskustan ulkopuolelta paikallisia kapakoita ja pieniä ravintoloita. Jos hostelliin ei sisälly aamiaista, niin ostakaa aamiaistarvikkeiksi esimerkiksi kananmunia ja muuta proteiinipitoista aamiaista, joka pitää nälkää pidempään. Mene lounaalle piknikille paikalliseen puistoon ja syö illemmalla täyttävämpi ateria.

Useimmissa ulkomaan lomakohteissa on käytössä tippikulttuuri. Budjettimatkaa suunniteltaessa matkabudjettiin kannattaa myös sisällyttää muutaman euron tippi per ateria. Hyvä nyrkkisääntö on, että tipin tulisi olla 10% laskun loppusummasta. Useissa maissa tarjoilijat elävät vain tipeillä, joten tämä raha on heille elintärkeää. Pienten kolikoiden antaminen on yleensä viesti huonosta palvelusta, joten jätä tipiksi mielummin yksi euron kolikko kuin kasa 10 tai 5 sentin kolikoita vaikka se olisi arvoltaan pienempi summa.

budjettimatka

Tutustu julkiseen liikenteeseen

Kohteessa kuin kohteessa, taksilla kulkeminen on aina kalliimpi valinta kuin julkinen liikenne. Suurissa kaupungeissa julkinen liikenne toimii yleensä erittäin hyvin, ja lentokentälle tai juna-asemalle saapuessa etenkin päiväsaikaan saat varmasti apua paikalliselta info-pisteeltä. Turismin vuoksi niissä yleensä pärjää myös hyvin englannin kielellä. Jos saavut kohteeseen keskellä yötä, voi siinä tapauksessa olla turvallisempaa ja helpompaa valita taksi, sillä julkinen liikenne ei välttämättä ole käytössä yöaikaan.

Julkisia kulkuneuvoja ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä suurimmaksi osaksi ne ovat turvallinen, helppo ja nopea tapa liikkua. Jos satut menemään yhden metropysäkin liian pitkälle, voit helposti hypätä ulos, mennä toiselle puolelle raidetta ja matkustaa yhden pysäkin takaisin päin. Metro on nopea tapa liikkua pitkiä välimatkoja muutamassa minuutissa ja ehdottomasti yks suosikeistani! Jos tarkoituksena on pyöriä useampi päivä ympäri kaupunkia, kannattaa valita vuorokausilippu. Normaalisti vuorokausilippu on halvempi kuin kolme erikseen ostettua yhdensuuntaista matkalippua ja sillä saa useimmiten liikkua niin metroilla, busseilla kuin ratikoillakin.

Ainakin Saksassa on myös käytössä erilaisia ryhmälippuja, jolloin matkustaminen paikallisjunilla on huomattavasti edullisempaa porukassa kuin yksin. Esimerkiksi Bayern-lipulla voit matkustaa Bayernin alueella aamulla klo 9 alkaen puoleen yöhön asti yhdellä 5 hengen lipulla niin paljon kuin haluat. Lipun hinta on 10euroa/henkilö, ja jos teitä on enemmän, seuraavista matkustajista maksatte vain 6 euroa/henkilö. Myös esimerkiksi Aschaffenburgista Frankfurtiin voi ostaa 5 hengen ryhmälipun, jolloin käytössänne ovat Frankfurtin alueen kaikki julkiset kulkuneuvot aamusta puoleenyöhön ja hintaa lipulle on 35 euroa.

Hyödynnä opiskelija-alennuksia

Jos olet opiskelija, muista mainita se jokaisessa paikassa ja kantaa opiskelijakorttia mukana. Itselläni on tapana kysyä opiskelija-alennusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin lähes jokaisessa myymälässä. Silloin tällöin opiskelija-alennusta saattaa saada, vaikka virallisesti yrityksellä ei ole opiskelija-alennuspolitiikkaa. Opiskelija-alennuksia ei välttämättä ole myöskään mainittu nettisivuilla, vaikka heillä sellainen olisikin. Suomalainen opiskelijakortti usein hyväksytään myös ulkomailla ja opiskelija-alennusta saa etenkin nähtävyyksien ja museoiden pääsylippujen hinnoista. Joissakin paikoissa opiskelija-alennuksen yläikäraja on rajattu 26-30 ikävuoden välille paikasta riippuen.

Jos et ole opiskelija, saatat kuitenkin saada nuorisoalennusta, joten älä lannistu. Kysyminen ei maksa mitään, mutta jos säästät kaksi euroa siellä ja toisen täällä, niin muutamassa päivässä saatat säästää lounaan tai illallisen verran rahaa!

budjettimatka

Ilmainen kaupunkikierros vai kuuluisa nähtävyys?

Useissa Euroopan suurissa kaupungeissa järjestetään myös ilmaisia kaupunkikierroksia. Niitä kannattaa kysellä hostellin tai hotellin vastaanotosta. Heillä saattaa olla myös hyviä muita vinkkejä paikallisista nähtävyyksistä, jotka eivät ole niin tunnettuja. Isojen ja kuuluisien nähtävyyksien, kuten linnojen, palatsien ja museoiden, hinnat ja aukioloajat ovat usein helposti löydettävissä myös netistä ja ne kannattaa tarkistaa etukäteen. Paikan päällä kannattaa silti kysyä vielä opiskelija-alennusta, sillä sitä harvoin merkitään erikseen.

Jotkin kuuluisat nähtävyydet voivat olla todella kalliita, näitä ovat esimerkiksi Schönbrunnin palatsi Wienissä (noin 15 euroa opiskelija-alennuksella ja opastuksella), Itävallassa ja Auschwitzin kierros Krakovassa, Puolassa (noin 35 euroa sis. bussimatkat hostellilta). Jos olet todella tiukalla budjetilla, mieti, onko juuri tämä nähtävyys se, josta haluat maksaa, vai löytyisikö kaupungista jokin vähemmän tunnettu, mutta sitäkin mielenkiintoisempi kohde. Toki molemmissa kohteissa käyneenä, voin niitä ehdottomasti suositella ja opastetulla kierroksella saat paljon enemmän irti kuin yksin kiertäessä.

Esimerkiksi Bangkokissa, Thaimaassa sijaitseva Grand Palace oli itselleni pettymys, sillä pääsylipun hinta (12 euroa) oli hintatasoon nähden todella kallis ja ilman opastettua kierrosta, temppelikierros jäi vajaaksi.  Suosittelenkin aina ottamaan opastuksen, mikäli se on mahdollista, sillä hinta on yleensä pieni ja saat rahoillesi enemmän vastinetta. Hyvä vaihtoehto Bangkokissa on käydä Kultaisella vuorella (Wat Saket), josta on mahtavat näköalan koko kaupungin ylle ja sisäänpääsymaksu on noin 50 senttiä.

Budjettimatka on haaste

Kuten ylläolevista kappaleista voitkin jo päätellä, budjettimatkan suunnittelu on täysin turhaa, jos et pysy suunnitellussa budjetissa itse matkan aikana. Se vaatii siis myös mielen lujuutta itse matkakohteessa, kun haluat nähdä ja kokea kaikkea mahdollista. Hyväksy siis jo etukäteen, että kaikkeen ei ole varaa, aikaa ja mahdollisuutta. Näin saat itseltäsi paineita pois ja voit nauttia matkasi niistä osista, mitä pääset näkemään ja kokemaan. Ehkä ensi kerralla pääset käymään niissä kohteissa, jotka edellisellä kerralla jäi näkemättä. Onhan sinulla sitten syy alkaa suunnitella jo seuraavaa budjettimatkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *