Matkavakuutus – tiedätkö nämä 7 tärkeää asiaa

Oletko sinäkin se ihminen, jolla on aina hyvä tuuri ja jolle ei ole koskaan sattunut matkalla mitään? Olet aina selvinnyt reissut terveenä, et ole kompastellut portaissa ja matkalaukut ovat tulleet perille asti? Miksi siis ottaisit matkavakuutuksen? Ja mitä matkavakuutus oikeasti kattaa?

Matkavakuutus (aka. matkustajavakuutus) voi olla korvaamattoman arvokas, kun vahinko tai tapaturma sattuu matkalla. Aloitin juuri työharjoittelun vakuutusyhtiössä ja nämä 7 asiaa selkeytyivät minulle harjoittelun vakuutusehtokoulutuksessa. Vakuutusehdot ovat usein puuduttavaa luettavaa, joten kokosin tähän artikkeliin mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi 7 tärkeintä asiaa, mitkä matkavakuutuksesta olisi hyvä tietää.

Huom! Muista, että vakuutusehdoissa saattaa olla isojakin eroja yhtiöiden välillä. Tässä artikkelissa on käytetty POP Vakuutuksen ehtoja.

matkavakuutus

1. Milloin matkavakuutus on voimassa?

Jatkuva matkavakuutus on yleensä voimassa yhtäjaksoisesti 3 kuukautta lähtöpäivästä. Sinulla pitää olla myös vakituinen asuinpaikka Suomessa ja asua Suomessa yli 6 kuukautta vuodesta sekä omistaa voimassa oleva Kela-kortti.

Vakuutusyhtiöstä riippuen matkavakuutus on voimassa kotimaassa 30-50km etäisyydeltä kotiosoitteestasi linnuntietä pitkin ja kaikkialla ulkomailla. Matkavakuutus kannattaa siis pitää voimassa myös kotimaan matkoilla. Matkavakuutus ei ole voimassa päivittäisessä elinympäristössäsi, esimerkiksi työpaikalla, opiskelupaikalla tai kesämökillä ja niiden välisillä matkoilla.

2. Matkalla yllättänyt sairaus

Pelko matkan aikana sairastumisesta on luultavasti yksi yleisimpiä syitä ottaa matkavakuutus. Matkavakuutus kattaa äkillisen sairastumisen ja siihen liittyvät lääkärikäynnit ja mahdollisesti myös lääkkeet. Yleisiä sairastumisen syitä ovat esimerkiksi ruokamyrkytys, lämpöhalvaus tai nestehukka, jonka vuoksi tropiikin lämmössä ollessa ensiapuun meneminen voi olla suositeltava vaihtoehto. Matkasairautena voidaan myös korvata esimerkiksi malariahyttysen puremasta aiheutuneet hoitokulut.

matkavakuutus

3. Tapaturma matkan aikana

Sairastuminen ja matkatapaturma ovat kaksi eri asiaa. Tapaturmaksi luokitellaan tilenteet, joissa henkilö saa äkillisen tapahtuman johdosta ruumiillisen vamman ulkoisesta tekijästä, esimerkiksi liukastumisesta tai putoamisesta.

Suosittelemme aina asiakkaitamme ottamaan tapaturmavakuutuksen pohjalle ja sen yhteyteen matkavakuutuksen, sillä tapaturmavakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa, myös kotimaassa, ja ulkomailla useimmiten yhtäjaksoisesti 6 kuukautta.

4. Matkalta myöhästyminen

Matka saattaa keskeytyä tai peruuntua erilaisista syistä. Matka lasketaan alkaneeksi, kun lähdet kotoa tai työpaikalta aloittaaksesi matkan. Ota aina matkavakuutus hyvissä ajoin, viimeistään 3 vuorokautta ennen matkan alkua, jotta matkavakuutuksesta voidaan korvata ehtojen mukaisesti matkan peruuntuminen tai myöhästymisen.

Myöhästymisen syy tulee olla itsestä riippumaton, esimerkiksi äkillinen ja odottamaton säästä tai liikenneonnettomuudesta aiheutuva myöhästyminen, jotta se korvataan. Omaa mokaa, kuten pommiin nukkumista, ei luonnollisesti korvata.

matkavakuutus

5. Matkatavaravakuutus

Matkatavaravakuutus kuuluu yleensä kotivakuutuksen piiriin ja se on yleensä selkeästi merkitty erikseen. Jos matkatavaravakuutus ei sisälly kotivakuutukseen, sen voi usein ostaa myös matkavakuutuksen yhteydessä. Matkatavaroihin kuuluvat kaikki matkalla mukanasi kuljetettava omaisuus, kuten vaatteet, hygieniatuotteet, tietokone, puhelin, passi ja muut asiakirjat. Matkatavaravakuutus korvaa, jos omaisuutesi varastetaan, se häviää tai viivästyy lennon aikana tai rikkoutuu.

6. Pysyvä haitta

Pysyväksi haitaksi lasketaan vammat, joista on henkilölle lääketieteellistä haittaa. Matkavakuutusta tehdessä, kannattaa aina laittaa pysyvän haitan korvaus maksimiin, mikäli sinulla ei ole voimassaolevaa tapaturmavakuutusta, johon on otettu pysyvän haitan korvaus.

Maksimikorvaus on yleensä 200 000€, sillä pysyvä haitta maksetaan aina sosiaali- ja terveysministeriön antaman haittaluokituksen mukaan. Haittaluokat ovat 1-20, joista yksi haittaluokka vastaa 5%.

matkavakuutus

7. Mitä matkavakuutus ei sisällä?

Omaa mokailua. Jos myöhästyt lennolta, koska nukut pommiin tai et saavu lentokentälle tarpeeksi ajoissa, se katsotaan sinun omaksi syyksi ja silloin matkavakuutus ei korvaa myöhästymistä.

Pitkäaikaissairauksia, ellei kyseessä ole sen äkillinen ja odottamaton paheneminen, lukuun ottamatta akuuttia ensiapuhoitoa, jota korvataan korkeintaan 7 vuorokautta. Näitä ovat esimerkiksi diabeteksestä, sydän- ja verisuonisairauksista tai epilepsiasta johtuvat tapaturmat.

Hammashoitokuluja. Lukuun ottamatta välttämättömät akuuttia hoitoa vaativat kulut. Myöskään hammasproteeseja ei korvata.

Muuhun, kuin kuntoa ylläpitävään urheiluun liittyvät vammat. Tavallisesti matkavakuutus ei myöskään kata ilmailuun, kuten laskuvarjohyppyyn tai liitovarjoiluun liittyviä tapaturmia, eikä esimerkiksi sukellukseen liittyviä vahinkoja. Joissain tapauksissa myös kuntosaliharjoittelu sekä kaikki kilpailuun tai kilpailua varten tehtäviin harjoituksiin liittyviä kuluja ei korvata yli 17-vuotiaille.

Toivottavasti tästä paketista oli sinulle apua, jos matkavakuutusten maailma ei ollut sinulle vielä tuttu. Miksi matkavakuutus on sinulle tärkeää?

2 Replies to “Matkavakuutus – tiedätkö nämä 7 tärkeää asiaa”

 1. ”Pitkäaikaissairauksia, ellei kyseessä ole sen äkillinen ja odottamaton paheneminen, lukuun ottamatta akuuttia ensiapuhoitoa, jota korvataan korkeintaan 7 vuorokautta”

  Ei pidä yleistää. Jos et tiedä asioista. Nämä ovat vakuutusyhtiö, sopimus kohtaisia ja ne määritellään henkilökohtaisessa vakuutuskirjassa.

  Esim. Itselläni 45v.

  Pitkäaikaissairauksien hoitoa äkillisella tilanteessa korvataan 21 vrk, ja tämä Op-pohjolla. Ei terveys selvitys, ja en ole sitä pyytänyt se tule aivan automaattisesti.

  1. Hei! Olet aivan oikeassa, ei pidäkään yleistää ja vakuutusyhtiöillä voi olla isojakin eroja. Siksi artikkelin alussa mainitsin, että tässä on käytetty POP Vakuutuksen ehtoja. 🙂

   Blogin ideana on herättää ajatuksia ja saada ihmiset tarkistamaan, mitä oma matkavakuutus kattaa ja mitä ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *