Autolla Eurooppaan – Matka Suomesta Italiaan

autolla eurooppaan

Kuka kirjoittaa?

Jan Porema
Jan Porema vierailemassa Euroopan Neuvostossa (Ranska, Strasbourg, 2018)

Jan Porema on 33-vuotias mies, joka opiskelee kauppatieteiden maisteritutkintoa EMBS-ohjelmassa ja asuu tällä hetkellä Italiassa. Hän on asunut elämänsä aikana Suomen ja Italian lisäksi myös Irlannissa sekä Saksassa. Hän on autoillut Suomessa ja Euroopassa sekä Yhdysvalloissa yhteensä yli 500 000 kilometriä. Tässä artikkelissa hän kertoo miten matkustaa autolla Eurooppaan.

Miksi autolla Eurooppaan?

Euroopassa joukkoliikenne on monissa paikoissa todella hyvää ja jopa edullista, mutta jos mukana on paljon tavaraa tai jos haluaa nähdä paljon eri paikkoja, niin joskus autoilu voi olla helpompaa ja edullisempaa.

Itse muutin syyskuussa 2018 Suomesta Italiaan, koska aloin opiskella maisteriksi ohjelmassa, jossa koko ryhmä on puoli vuotta Italian Trentossa, sitten puoli vuotta Ranskan Annecyssa, puoli vuotta Saksan Kasselissa ja viimeiseksi puoli vuotta Espanjan Leonissa. Näiden neljän lukukauden jälkeen on vielä harjoittelu jossain päin maailmaa.

Kun pitää muuttaa puolen vuoden välein satoja tai jopa tuhansia kilometrejä, niin on muutama vaihtoehto:

  1. Ottaa niin vähän tavaraa  mukaan, että ne saa kätevästi lentokoneeseen
  2. Postittaa tavarat aina seuraavaan paikkaan
  3. Kulkea autolla

Itse vertailin kaikkia kolmea vaihtoehtoa pitkään, mutta minun tilanteessani autoilu oli ehdottomasti edullisin ja paras vaihtoehto, sillä puolet tavaroistani oli yhä Saksassa ja puolet tavaroistani Suomessa. Kun vielä mukaan halusin esimerkiksi lumilaudan ja television, niin muut vaihtoehdot oli pitkälti poissuljettuja.

autolla Eurooppaan
Tälläistä tavaramäärää on vaikeaa postittaa tai raahata mukanaan ilman autoa. (Kuvituskuva)

Mitä tulee ottaa huomioon ennen kuin lähtee autolla Eurooppaan?

Katsastaminen

Auton katsastaminen ulkomailla ei ole aina ihan yksinkertaista ja sen vuoksi katsastus kannattaa hoitaa Suomessa. Toukokuussa 2018 tulleen uuden asetuksen myötä voit katsastaa autosi milloin tahansa ja saat katsastuspäivästä alkaen sille ajoluvan seuraavaksi vuodeksi, kahdeksi tai neljäksi riippuen autosi iästä. Uusista katsastusaikasäädöksistä voit lukea lisää täältä.

Liikennevakuutus ja Green Card

Jos lähdet autolla Eurooppaan, niin kannattaa selvittää missä maissa liikennevakuutus on voimassa ilman vakuutusyhtiön antamaa Green Cardia ja missä maissa ei. Yleisesti ottaen ohjeistus on se, että liikennevakuutus on voimassa EU- sekä ETA-maissa ja Green Card tarvitaan vain niiden ulkopuolella. Kuitenkin poikkeuksena tästä on Espanja, johon Green Card suositellaan ottamaan mukaan.

Itse otin Green Cardin mukaan, sillä en ollut varma jos haluan esimerkiksi tehdä roadtripin ystävien kanssa EU:n ulkopuolisiin maihin. Kortin saa tilattua omalta vakuutusyhtiöltä.

Ylimääräiset vakuutukset

Euroopassa autoillessa ei välttämättä esimerkiksi Suomessa otettu Kasko riitä. Tämä asia kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi omaan autooni vakuutusta piti päivittää ja sain samalla tietää, että esimerkiksi ilkivaltatapauksissa omavastuu Italiassa on 400 euroa kun muissa EU-maissa se on vain 200 euroa.

Valtakirja

Jos lähdet matkaan autolla, joka on esimerkiksi puolison, vanhempien, työpaikkasi tai rahoitusyhtiön nimissä, niin sinulla tulee olla mukana valtakirja, joka todistaa, että sinulla on oikeus ajaa kyseistä ajoneuvoa kyseisessä maassa. Valtakirjan voit ladata esimerkiksi Autoliiton sivulta.

Auton varustus

Joissain Euroopan maissa vaaditaan, että autossa on ensiapulaukku, huomioliivit sekä  jauhesammutin. Kannattaa siis varmistaa vaatimukset kustakin maasta ennen matkaa tai sitten ottaa nämä kaikki mukaan joka tapauksessa.

Kansainvälinen ajokortti

Jos sinulla on EU-ajokortti, niin olet oikeutettu ajamaan Euroopan Unionin alueella. Jos kuitenkin aiot vierailla myös EU:n ulkopuolisissa maissa, niin silloin kannattaa hakea kansainvälistä ajokorttia. Lisää tietoa löydät täältä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti eli EHIC

Auton lisäksi on tärkeää pitää huolta myös itsestä. EHIC on kortti, jota Suomen kansalainen voi hakea KELAsta ja joka oikeuttaa samaan terveydenhuoltoon muissa EU-maissa kuin omassa kotimaassa. Lisää kortista voit lukea täältä.

Tämän lisäksi kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstä henkilökohtaisista vakuutuksista, joita he suosittelevat.

autolla eurooppaan byrokratia
Kun haluat lähteä autolla Eurooppaan, byrokratiaa on huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Miten Suomesta pääsee autolla Eurooppaan?

Kun haluaa lähteä Suomesta Eurooppaan autolla, niin on muutamia vaihtoehtoja.

  1. Laiva Suomesta Ruotsiin
  2. Laiva Suomesta Viroon
  3. Laiva Suomesta Saksaan
  4. Laiva Suomesta Puolaan
  5. Ajomatka Venäjän kautta

Suomesta on hyvät yhteydet Eurooppaan, koska laivalla pääsee monesta eri kaupungista moneen eri maahan. Hinnoissa on kuitenkin paljon vaihteluja riippuen laivayhtiöstä ja matkustuspäivästä sekä kellonajasta, joten eri vaihtoehtoja kannattaa vertailla kun lähtöpäivä on tiedossa.

Jos haluaa välttää kaikki laivat, tulee ajaa Venäjän kautta Baltiaan, mutta tämä on kaikkein pisin ajomatka ja sen vuoksi sitä harvoin suositellaan.

Laivayhtiöitä, joita voit käyttää ovat esimerkiksi FinnLinesTallink sekä Viking Line, jonka itse valitsin.

Minun matkani alkoi Turun satamasta kello 8:15 lähtevällä laivalla ja maksoin matkasta hytin kanssa 33 euroa. Satamassa tuli olla tuntia ennen lähtöä ja laivaan ajaminen oli helppoa. Laivalla nukuin päivän ja illalla saavuttuani Tukholmaan, aloitin ajamiseni kohti Saksaa.

autolla eurooppaan laivalla
Viking Line Turusta tarjoaa hyvin edullisia matkoja autolla Tukholmaan.

Tietullit ja maksut

Eri puolilla Eurooppaa on erilaisia käytäntöjä tienkäyttömaksuissa ja mukana kannattaa olla pankkikortti, seteleitä sekä kolikoita, koska maksutavoissa voi olla eroja ja joskus kortti tai käteinen ei kelpaa.

Omalla matkallani maksoin Ruotsissa Juutinrauman sillan ylittämisestä 59 euroa sekä lautasta Tanskasta Saksaan 69 euroa. Lauttamatkani varasin täältä.

Saksassa ajaminen on täysin ilmaista eikä siellä ole erillisiä maksuja moottoriteiden käytöstä.

Itävallassa asia on kuitenkin toisin ja siellä tulee ostaa oikeus käyttää moottoritietä. Tämä tapahtuu ostamalla auton ikkunaan tarra huoltoasemalta. Kymmenen päivän ajo-oikeus maksoi yhdeksän euroa, joten kyseessä ei ole suuri sijoitus. Jos et muista ostaa ajo-oikeutta, niin poliisi voi antaa sinulle yli 100 euron sakon.

Italiassa on käytössä perinteiset tietullit, joissa otat moottorietielle liittyessä maksukortin, jonka maksat poistuessasi moottoritieltä. Mukaan kannattaa varata runsaasti kolikoita, koska tietulli ei ota vastaan seteleitä ja välillä kortti ei toimi.

avainsana
Matkalla Itävallan läpi Italiaan. 2017.

Liikennekulttuuri Euroopassa

Jokaisessa Euroopan maassa on omanlaisensa autoilukulttuuri, joten matkaan kannattaa lähteä avoimin mielin ja turvallisuus etusijalla. Joissain maissa autoilijat noudattavat hyvin tarkkaan nopeusrajoituksia sekä muita sääntöjä ja toisissa maissa taas suhtautuminen liikenteen sääntöihin on joustavampaa.

Esimerkiksi Saksassa nopeudet moottoritiellä ovat hyvin korkeita, joten jos et ole tottunut ajamaan kovaa, kannattaa pysytellä oikealla kaistalla eikä mennä vasemmalle. Perille on parempi päästä hitaasti kuin ei ollenkaan.

avainsana
Aschaffenburgin kukkulat. 2017.

Polttoaineen hinta Euroopassa

Jokaisessa maassa polttoaineen hinta on hyvin erilainen, joten vertailu todella kannattaa. Esimerkiksi Itävallasta ostin dieseliä, jonka litrahinta oli 30 senttiä edullisempaa kuin Italiassa. Tankillisella säästöä syntyi siis yli 15 euroa.

Hintojen eroja voit katsoa monilta eri sivuilta, esimerkiksi täältä.

avainsana

Autoilu Euroopassa on mukavampaa kuin miltä se kuulostaa

Kuten tästä artikkelista voit huomata, sinun tulee ottaa monia asioita huomioon, kun haluat lähteä autolla Eurooppaan. Varustautumalla hyvin voit kuitenkin lähteä matkaan huolettomasti ja nauttia reissusta.

Parasta on se, että autolla pääsee  paikkoihin, joihin on vaikeaa päästä julkisilla kulkuvälineillä ja auto mahdollistaa vapaan liikkuvuuden mihin tahansa aikaan vuorokaudesta.

Suosittelen autoilua erityisesti neljän hengen porukalla, jolloin autossa ei ole liian ahdasta ja laivahytit ovat sopivan kokoisia, mutta kulut jakautuvat kuitenkin mahdollisimman monelle.

Toivon sinulle paljon hyviä reissuja autolla Euroopassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *