Thaimaan herkullinen katuruoka

Yksi ensimmäisistä asioista, mitä minulle tulee mieleen Aasiassa matkustamisesta on katukeittiön tarjoama paikallinen katuruoka. Katuruoat ovat myös paikallisten suosima ruokailutapa niin suurkaupungeissa kuin pienemmissäkin kylissä. Ohi vilisevät ihmiset pysähtyvät nopeasti milloin millekin kojulle nappaamaan mukaan herkullisen aterian edulliseen hintaan. Jos olet aikeissa matkustaa Thaimaahan, niin kokeile rohkeasti katuruokaa tavallisen ravintolan sijaan. Tästä blogista löydät muutama kokeilemisen arvoisen vaihtoehdon.

katuruoka
Katuruoka on Thaimaassa suosittua. Kuva: Lisheng Chang on Unsplash.

Katuruoka Night Marketilla

Night Market eli yömarkkinat ovat oiva tapa viettää aikaa Thaimaassa ilman paahtavan kuuman auringon poltetta. Lämpötilat ovat hellerajan yläpuolella, mutta sinun ei tarvitse uittaa itseäsi aurinkorasvassa ennen ulos lähtöä. Yömarketit alkavat yleensä noin klo 18 jälkeen ja saattavat kestää jopa aamuyöhön asti. Marketeilta löytyy kaikkea mahdollista halvoista merkkituotekopioista ja erilaisista kauneushoitoloista aina mitä herkullisimpiin – ja hieman omituisiinkin – katuruokiin.

katuruoka
Night market Bangkokissa. Kuva: Photo by Sam Beasley on Unsplash.

Tuoreita hedelmiä välipalaksi ja aamiaiseksi

Tuoreet hedelmät ovat todella mehukkaita ja makeita. Hedelmistä saa myös nestettä ja sokereita, sillä paahtavassa kuumuudessa ei välttämättä ole nälkä. Me söimme hedelmiä lähes joka aamu aamiaiseksi. Ostimme puolikkaan vesimelonin, kokonaisen ananaksen ja mangoa. Bangkokissa mukaan tuli myös pieni mausteseospussi, mikä koostui sokerista, suolasta ja erilaisista chilimausteista. Se tuntui aluksi todella tuliselta, mutta keho tottui mausteisiin yllättävän nopeasti. Suolat auttavat nesteitä imeytymään, chili tekee hyvää suolistolle pitäen bakteerit kurissa ja sokeri tasapainottaa kahta edellistä. Muutama hedelmäpussi maksoi muutaman euron.

katuruoka
Ostimme useana iltana hedelmäpusseja seuraavaa aamua varten. Kuva: PIxabay.

Illalliseksi tuoretta kalaa ja muita mereneläviä

Tuore kala ja muut erilaiset merenelävät, kuten hummerit, mustekalat ja ravut ovat suurta herkkuani. Yhdeksi suosikikseni nousi Red Tilapia. Se maksoi grillattuna noin 250-350 bathia eli noin 7-10 euroa ja siitä sai maukkaan illallisen kahdelle. Lisukkeeksi saatoimme ottaa salaattia, erilaisia kasviksia tai ranskalaisia. Söimme myös erilaisia rapuja, jotka poikaystäväni kävi itse hakemassa paikallisen ravintolan omistajan kanssa paikallisten suosimalta torilta (josta turisteille ei edes kerrota). Yhtenä iltana päätimme myös syödä hummeria, vaikka sen hinta ei ihan normaalin päivän budjettiimme olisi mahtunutkaan.

katuruoka
Red Tilapia on herkullinen ja edullinen kala, jota söimme usein illalliseksi.

Maista rohkeasti ötököitä

Night Marketilta löytyy mitä erikoisempia ötököitä ja suuntasimmekin ötökkäbuffetille Bangkokissa. Keräsimme erilaisia ötököitä, matoja ja heinäsirkkoja kuin irtokarkkeja pieneen pussiin ja ostimme oluet kyytipojaksi. Eri lajikkeet ovat hyvinkin erilaisia, toiset rapeita, toiset pehmeitä ja osa jauhoisia. Ötökät oli maustettuja ja rasvassa paistettuja, vähän kuin olisi syönyt sipsejä. Sitä on katuruoka parhaimmillaan. Lisäksi ötököissä on paljon proteiinia, joten ne ovat oikeasti myös hyvää ravintoa. Ötökkäruoat ovat kasvussa Euroopassa ja myös Suomessa. Niiden kasvattaminen on nopeaa, tehokasta ja vie todella vähän resursseja, esimerkiksi vettä.

katuruoka
Osa ötököistä oli melkein loppunut ötökkäbuffetissa. 2018.

Herkullinen Tom Yum -keitto

Jos vielä on jollekin jäänyt epäselväksi, niin rakastan mereneläviä. Thaimaassa niitä on paljon saatavilla ja todella edulliseen hintaan. Pidän myös melko tulisista ruoista, toki tulisuuteen pitää totutella aina pikkuhiljaa, jos on ollut taukoa. Yksi ehdottomista Thaimaan suosikeistani olikin Tom Yum eli tulinen katkarapukeitto. Keitossa on potkua, mutta oma vatsani ainakin kesti kyseisen tulisuusasteen, vaikka kaikki muut ruuat tilasin medium-tulisena. Thaimaassa keitot eivät ehkä ole se yleisin katuruoka, mutta niitä löytyy jo pienemmistäkin kadunvarsilla olevista ravintoloista.

katuruoka
Herkullinen Tom Yum katkarapukeitto oli yksi lempiruoistani Thaimaassa. 2018.

Katuruoka grillistä

Erilaiset grillivartaat ovat todella suosittuja katuruokia. Lihavartaat ovat raakoja ja kypsennetään asiakkaalle, kun hän kertoo, mitä haluaa. Vartaissa on useimmiten kanaa ja naudanlihaa. Lihavarras maustetaan tulisella kastikkeella ja sen voi syödä suoraan sellaisenaan. Se on myös helppo ottaa mukaan ja syödä matkalla.

Vaikka katukeittiöt näyttävät usein epähygienisiltä, ovat ne useimmiten kuitenkin melko turvallisia. Mausteinen ruoka pitää bakteereja kurissa, mutta kuuma ilmasto ilman kunnollista säilytystä antaa aina mahdollisuuden ruokamyrkytykselle. Siksi onkin hyvä pitää huolta siitä, että matkavakuutus on kunnossa.

katuruoka
Thaimaalaisesta katukeittiöstä saa monia erilaisia lihavartaita. Kuva: Jan Porema, 2018.

Mikä katuruoka on sinun ehdoton suosikkisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *