Hostellielämä vailla vertaa

Miksi valita hostellielämä? Helppo! Tietysti ensimmäinen ja painavin syy on edullisuus. Australiaan mennessäni varasin hostellimajoituksen ensimmäiseksi viikoksi ja uskokaa tai älkää, en silloin todellakaan tiennyt mitä hostelli tarkoittaa. Kun saavuimme keskellä yötä Sydneyn Wake Up! -hostelliin ja näin, että huoneessamme oli 2 kerrossänkyä ja siellä nukkui kaksi vierasta miestä, olin kauhuissani! Mitä ihmettä olin mennyt tekemään…

Aikaisemmassa blogissani kerroin, millaista elämä on, kun koko omaisuus mahtuu matkalaukkuun, voit lukea sen täältä. Mutta millaista on hostellielämä ja millaista on asua hostellissa pidempään kuin muutaman yön?

hostellielämä
Kuva Krabin hostellin aulasta. 2018.

Mitä hostelliyö maksaa?

Hostelli ei välttämättä ole aina halpa, vaikka se onkin hotellia halvempi vaihtoehto. Olen maksanut hostelliyöstä kaikkea 8-45 euron välillä ja olen saanut kulutettua niihin yhteensä tuhansia euroja vuosien varrella. Keski- ja Etelä-Euroopassa hostellihuoneen hinnat ovat noin 10-20 euron välillä ja Australiassa noin $12-$20 per yö. Hostellit löydät helposti hostels.comin sivuilta. Hostelleja voi myös etsiä Google Mapsista, jolloin saat useamman sivuston tarjoamat hostellit kerralla, ja näet samalla kertaa hinnat ja sijainnit. Muita turvallisia sivustoja ovat myös Booking.com ja Agoda.

Olen myös maksanut Australiassa asumiseni työllä. Tein hostellilla keittiön tiskivuoroja kahdesti päivässä 5 päivänä viikossa ja sain asua hostellissa viikon maksutta. Se sopi minulle hyvin, sillä tein viikonloppuöisin baaritöitä, joten työvuorot eivät koskaan menneet päällekkäin. Mikäli ostat hostellin useammaksi yöksi, saatat saada alennusta seuraavista öistä tai esimerkiksi tarjouksen, kun ostat viikon majoituksen kerralla.

hostellielämä

Helmiä ja sikoja

Hostellielämä voi olla niin kauheaa kuin ihanaakin. Hyviä puolia ovat edulliset hinnat ja se, että muihin reissaajiin on helppo tutustua. Muut hostellissa asuvat ihmiset viettävät paljon aikaa yhdessä, kuten tekevät reissuja, bilettävät, katsovat leffoja, pelaavat korttia, laittavat ruokaa ja jakavat tarinoita edellisiltä reissuiltaan. Hostelleissa vallitsee vahva yhteisöllisyys ja muihin tutustuminen on todella helppoa. Olen myös saanut sieltä hyviä ystäviä ja onnekkaat ovat löytäneet elämänsä rakkauden.

Hostellien vastaanottohenkilökunta on aina valmiina auttamaan ja heiltä saat hyviä vinkkejä, miten reissata edullisesti lähiseudulla. He tietävät, että budjetti on usein pieni ja jotkut hostellit myös järjestävät omia retkiä, baarikierroksia (pub crowl) tai illanviettoja. Useissa hostelleissa on myös ilmainen wifi ja kirjanvaihtopiste, josta voit ottaa yhden kirjan ja jättää tilalle jo lukemasi kirjan.

Elämä hostellissa ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista. Petipaikka ostetaan vain tietyiksi öiksi ja reppureissaajan on helppo jatkaa matkaa vaikka heti seuraavana päivänä uuteen kaupunkiin tai maahan hetken mielijohteesta. Hostelleissa on usein jääkaappitilaa omille ruuille, perus keittiötarvikkeet ruuanlaittoo sekä yhteiset suihku- ja WC-tilat.

Hostellielämä tuo myös kuitenkin mukanaan omat haasteet ja huonot puolensa. Hostellissa voi olla todella vaikea saada kunnollista yksityisyyttä. Kerrossänkyjen alapedit varataan usein ensimmäisenä, sillä ripustamalla lakanan, saat verhottua oman sänkysi ja pääset sinne piiloon. Yhteisissä tiloissa on usein paljon porukkaa ja ruokailuvälineet ja astiat ovat yleensä vanhoja ja elämää nähneitä.

Huonolla tuurilla myös kämppiksesi ovat huonotapaisia ääliöitä, joiden odotat vain jatkavan matkaa mahdollisimman nopeasti. Itselläni on onneksi vain yksi huono kokemus, kun kämppiksenä oli muutama mies, jotka bilettivät paljon ja saattoivat keskellä yötä tulla sisälle ystäviensä kanssa, laittaa kaikki valot päälle ja metelöidä. Tiesin yhden heistä myös varastavan tavaroita ja ruokaa toistuvasti muilta hostellin asukkailta. Hän jäi kuitenkin kiinni ja  hänet potkittiin ulos hostellista. Siksi onkin tärkeää pitää arvotavarat lukittuna nukkuessa tai, kun et ole paikalla itse.

hostellielämä
Yhteisöllisyys on hostellielämän parhaita puolia. 2011.

Ei toista samanlaista

Hostelleissa yleisesti on paljon eroja ja hinnasta yleensä voi päätellä laatutason, mutta se ei aina kerro koko totuutta. Kuvat saattavat olla hyvinkin pielessä, mutta usein kuitenkin paikkansa pitäviä. Pidä kuitenkin mielessä, että kuvat on yleensä otettu, kun huoneessa ei ole muita asukkaita ja muut asukkaat saattavat sotkea huonetta ja yhteisiä tiloja. Jotkin hostellit ovat todella siistejä, toiset taas sotkuisia. Suurimpaan osaan hostelleista kuuluu lakanat, mutta aamiaisesta ja pyyhkeestä veloitetaan yleensä lisämaksu.

Jokaisessa hostellissa on kuitenkin paljon persoonallisuutta ja hostellissa eläminen on rentoa. Hostelli sopii sinulle, jos olet valmis suureen seikkailuun, etkä ole ihan varma, mitä edessäsi odottaa!

hostellielämä

TOP 3 lempihostellini – ei missään järjestyksessä

  1. Wake Up!  hostel, Sydney Australia
    Todella siisti hostelli ja henkilökunta oli todella ystävällistä. Hostellihuoneissa on myös hyvin tilaa. Hostellin hinta on kuitenkin melko korkea.
  2. Bharani Hostel, Bangkok Thaimaa
    Olimme viimeistä päivää Thaimaassa ja saavuimme Bangkokiin aamuyöstä. Emme olleet varanneet hostellia, joten päädyimme kävelemään tähän hostelliin kysymään vapaita makuupaikkoja ennen illalla lähtevää lentoa. Verhot sai vedettyä eteen suojaamaan yksityisyyttä, lakanat olivat puhtaan valkoiset kuin hotellissa ja sängyt erittäin pehmeät.
  3. Cabinn Metro, Kööpenhamina Tanska
    Tämä hostellin huoneet ovat kuin laivan hyttejä. Hintaan sisältyy myös aamiainen ja pyyhkeet. Tämä hostelli muistuttaa hieman enemmän hotellia. Korkeanpaikankammoisia saattaa hieman jännittää.

Mikä on sinun lempihostellisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *