Miten elämä pakataan matkalaukkuun?

Oletko koskaan miettinyt, että voisinpa vain pakata laukkuni ja vaihtaa hetkeksi maisemaa? Nykypäivänä kaiken materialismin ja yltäkylläisyyden maailmassa voi olla absurdia ajatella, että joku kulkisi Nuuskamuikkusen lailla koko elämä repussaan.  Se on kuitenkin arkea yllättävän monelle kuten myös minulle. Kun elämä pakataan matkalaukkuun, se opettaa, kasvattaa ja vahvistaa, mutta se ei aina ole pelkkää ihanaa seikkailua. En silti vaihtaisi päivääkään pois.

”Kaiken tarvittavan saa kyllä mukaan, kun mukaan ottaa vain kaiken tarvittavan.”

elämä pakataan matkalaukkuun

Seitsemän vuotta matkalaukussa

Kesällä 2011 päätin lähteä Australiaan vuodeksi. Kävin ostamassa itselleni 60 litraisen rinkan ja pakkasin kaiken, mitä kuvittelin matkalla tarvitsevani. Voin kertoa, että pakkaaminen ei aivan onnistunut ensimmäisellä yrityksellä ja tavaroita piti karsia aika rankalla kädellä. Kuitenkin vuoden aikana Australiassa vaihdoin paikkaa muuttaen ja matkustellen ympäriinsä yli 20 kertaa, joten kotiinlähtöpäivänä rinkan pakkaamiseen meni enää vain pieni tovi.

Australiasta palattuani aloitin opiskelemaan ulkomaan matkaoppaaksi Valkeakoskella, mutta vietin viikonloput Turussa. Jokaviikkoinen edestakaisin matkustaminen oli samaan aikaan raskasta ja ihanaa, mutta kova työ palkittiin, kun pääsin vihdoin muuttamaan Kreetalle matkaoppaan hommiin. Sillä kertaa mukanani oli iso matkalaukku seikkailumieltä täynnä.

Kreetalta jatkoin Teneriffalle ja lopulta päätin palata takaisin Suomeen opiskelemaan. Suomeen muuttaminen oli kuitenkin väliaikainen ratkaisu, sillä suunnitelmissa oli alusta asti lähteä vaihtoon ja mahdollisesti jäädä ulkomaille pysyvästi. En tuntenut Suomea kodikseni, mutta vuosi Saksassa sai muuttamaan ajatukseni ja huomasin, kuinka hyvin lopulta olinkaan viihtynyt Suomessa. Päätin palata Suomeen vaihtovuoteni loputtua kesällä 2018 ja vihdoin pääsen rakentamaan omaa pysyvää kotia Suomeen kaikkien niiden ihanien matkalaukussa asuttujen vuosien jälkeen.

elämä pakataan matkalaukkuun
Yhteen rinkkaan ja reppuun mahtuu yksi pieni elämä. 2018.

Haasteet, kun elämä pakataan matkalaukkuun

Haasteita ja turhautumista riittää kyllästymiseen saakka. Välillä ajattelet, ettet jaksa enää ja haluat vain palata kotiin. Minä en aina edes tiennyt, missä kotini edes on. Joskus mietin, että kotini on siellä missä rinkkanikin. Vapaus sinkoilla sinne tänne ja vaihtaa maisemaa hetken mielijohteesta on ihanaa, mutta välillä tunsin itseni yksinäiseksi ja kodittomaksi.

Omasta kodista haaveilu, kodin sisustus, takkatulen ääreen käpertyminen sohvalle ja levollinen tunne on vain unelma hänelle, jonka omaisuus mahtuu matkalaukkuun, joka nukkuu vieraassa sängyssä joka yö ja on jatkuvasti tuntemattomien ihmisten ympäröimänä. Vapaudella on hintansa ja se hinta on jatkuva epävarmuus siitä, missä nukkuu seuraavan yön tai ensiviikolla, onko turvassa ja saako todella rentoutua tai onko huomenna töitä.

Elämä matkalaukussa vaatii päättäväisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja rohkeutta kohdata itsensä myös haastavissa ja epävarmoissa olosuhteissa. Koti-ikävä tulee enemmin tai myöhemmin, jolloin ainoa ratkaisu tuntuu olevan palaaminen takaisin. Omaa koti-ikävääni olen helpottanut soittamalla ystävilleni ja perheelleni, joskus vain maiseman vaihtaminen auttaa, kun saat uutta ajateltavaa.

Käytännöllisyys ja järjestelmällisyys ovat hyviä asioita, mutta kun elämä pakataan matkalaukkuun, se ei enää ole vaihtoehto vaan välttämätön asia. Suurpiirteiselle ihmiselle, kuten minulle, priorisointi oli aluksi vaikeaa. Aluksi saattaa tuntua mahdottomalta tietää, mikä on oikeasti hyödyllistä tai tarpeellista toisella puolella maailmaa, mutta ne asiat oppii kyllä matkan varrella.

Himoshoppaajalle vaikeinta tulee olemaan luopuminen shoppailusta tai vähintäänkin sen vähentäminen. Jättimäiset ostoskassit vaihtuvat ikkunashoppailuun, sillä tiedät, ettet voi kantaa jokaista himoitsemaasi paitaa ja korkokenkäparia mukanasi. Se ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista ja ainoa asia, joita voit keräillä ovat muistot ja uudet ystävät. Onneksi niiden keräämiseen ei ole maksimikapasiteettia. Hyviä tapoja pitää muistot tallessa onkin esimerkiksi päiväkirjan tai blogin kirjoittaminen ja suunnaton valokuvien napsiminen tai videopäiväkirjan pitäminen.

Lisähaastetta tuottaa se, jos joudut pakkaamaan elämäsi matkalaukkuun talviolosuhteissa, sillä talvivaatteet ovat usein isoja ja painavia, kun taas sandaalit, t-paidat ja shortsit saa pakattua hyvinkin pieneen tilaan.

elämä pakataan matkalaukkuun
Elämä matkalaukussa on joskus myös yksinäistä.

Nuuskamuikkusen elämän parhaat puolet

Yksi parhaimmista puolista on se kaikki vapaus, mitä matkalaukkuun pakattu elämä tuo mukanaan. Levoton seikkailija ahdistuu paikallaan pysymisestä. Mietit illalla nukkumaan mennessäsi, että mitä tekisit huomenna. Jos vastaasi tulee edullinen lento tai jännittävältä kuulostava retki, voit spontaanisti varata sen enempää kyselemättä keneltäkään lupaa.

Joku voisi kutsua tämänkaltaista seikkailua pakenemiseksi, minä näen siinä mahdollisuuksia kokea ja nähdä uutta ja löytää itsestään uusia puolia. Eikä pakeneminenkaan välttämättä ole automaattisesti huono asia. Vaatii rohkeutta irtautua vanhasta ja tutusta, eikä kaikista ole siihen. Tunnet olevasi kotona kaikkialla maailmassa, sillä et tarvitse mitään, mitä sinulta ei rinkastasi löytyisi.

Paketassasi elämääsi matkalaukkuun useamman kuukauden, vuoden tai vuosien aikana, opit asioita sekä itsestäsi että ympäröivästä maailmasta. Tapaat ihmisiä, joita et olisi muuten tavannut, opit viihtymään omassa seurassasi ja jopa kyllästymään itseesi ja kirsikkana kakun päällä näet paikkoja ja koet tilanteita, joita et olisi osannut kuvitellakaan olevan olemassa. Tutustut uusiin kulttuureihin, tapoihin ja elämänarvoihin. Sinä pärjäät tiukankin paikan tullen, etkä enää hätäile arjen pienistä asioista ihan niin paljon, sillä sinä tiedät, että kaikki kyllä järjestyy. Lisäksi saat ystäviä ympäri maailmaa, jotka ovat aina valmiita jakamaan parhaat matkavinkkinsä kanssasi.

Opit priorisoimaan elämässäsi olevia tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita. Kun pakkaat elämääsi laukkuusi kolmattakymmenettä kertaa, tiedät jo miten elämä pakataan matkalaukkuun ja miksi. Organisointikykysi ja järjestelmällisyytesi kehittyy,  ja tiedät mitä tarvitset selviytyäksesi.  Kaikki vaatteesi sopivat yhteen ja saat asukokonaisuudet toimimaan ja muuntumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin sopiviksi. Itsestäni on myös tullut huomattavasti mukavuudenhaluisempi pukeutumisen suhteen.

elämä pakataan matkalaukkuun
Kotini on siellä missä matkalaukkuni on. Kreeta, 2013.

Seikkailun makuista elämää

Kun olet jo pakannut rinkkasi tarpeeksi monta kertaa turhautumiseen asti ja taas purkanut sen, opit pikkuhiljaa, miten elämä pakataan matkalaukkuun. Rohkeus on sitä, kun kohtaa pelkonsa ja pieni jännitys ja pelko kuuluu matkailijan elämään. Huominen voi tuoda tullessaan suurimman seikkailun, josta et osannut edes unelmoida.

Lue myös vinkit pakkaamiseen täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *