7 syytä lähteä opiskelijavaihtoon

Vaihto-opiskelu on yksi opiskelijaelämän parhaita mahdollisuuksia päästä matkustamaan, opiskelemaan ulkomaille, tutustua erilaisiin kulttuureihin ja saada uusia kokemuksia. Olin jo lukiolaisena päättänyt, että haluan ehdottomasti lähteä opiskelijavaihtoon, jos siihen suinkin on mahdollisuus. Vaihtoon lähtemiseen tulee usein vain yksi mahdollisuus elämän aikana, joten älä heitä tätä mahtavaa tilaisuutta hukkaan.

opiskelijavaihtoon
Meidän kanssa Saksassa olleet vaihto-opiskelijat vierailivat luonamme Turussa. 2018.

1. Opiskele englanniksi (tai jollakin muulla kielellä)

Etkö olekaan kielinero ja kielitaito huono? Ei hätää! Vaihto-opiskelu on yksi parhaista mahdollisuuksista kehittää omaa kielitaitoa. Lupaan, että ensimmäinen kuukausi tulee olemaan rankka, olit sitten hyvä tai huono englannissa, mutta lupaan myös, että opiskelijavaihdon jälkeen olet paljon itsevarmempi omasta kielitaituruudestasi,

Jos englanti sujuu jo leikiten ja kaipaat haastetta kielikylpyä jollekin toiselle kielelle, kuten ruotsille, espanjalle, ranskalle tai saksalle, niin valitse kohdemaa sen mukaan. Vaikka et opiskelisi sillä kielellä, niin arkipäiväiset askareet kuten matkustaminen, kaupassa käynti tai ostosten teko pakottaa sinut ennemmin tai myöhemmin käyttämään myös toista vierasta kieltä.

opiskelijavaihtoon
Lähdimme lukukausien välissä 3 viikoksi Thaimaahan, jonne löysimme todella edulliset lennot.

2. Matkustelu on helppoa ja edullista

Suomesta on valitettavan pitkä matka kaikkialle, paitsi ehkä Tallinnaan. Suomea voidaan myös verrata saareen, sillä täältä on hankala päästä oikeastaan juuri yhtään mihinkään muulla kuin laivalla tai lentäen. Etelä- ja Keski-Euroopan maista, kuten Saksasta, Ranskasta ja Italiasta on helppoa, nopeaa ja ennen kaikkea edullista matkustaa niin junalla, bussilla kuin lentäen ihan minne vain.

Itä-Euroopassa on todella paljon maita, joissa myös asuminen ja elinkustannukset ovat vain murto-osa Suomen hintatasosta, joten   pienemmälläkin budjetilla tekee virkistävän viikonloppumatkan. Flixbus on Keski-Euroopan Onnibus ja Ryanair tarjoaa lentoja halvimmillaan vain muutamalla kympillä.

opiskelijavaihtoon
Vaihto-opiskelijat yhden pöydän ääressä Summer Semesterin päätteeksi.

3. Ystäviä ympäri maailmaa

Verkostoituminen on tämän hetken työelämän trendisana, eikä turhaan. Opiskelijavaihtoon lähteminen antaa mielettömän hyvän pohjan niin kansainvälisille ystävyyssuhteille kuin tulevaisuuden työelämän mahdollisuuksille. Et ikinä tiedä mihin tiesi johtaa, ehkä tarvitset juuri kyseisen maan asiantuntijaa työssäsi ja voit konsultoida ystävääsi. Monissa kulttuureissa onnistuneeseen yhteistyöhön vaaditaan myös henkilökohtaisia pitkäaikaisia suhteita, eikä pelkkä kädenpuristus ensitapaamisella riitä.

opiskelijavaihtoon
Osallistuimme yhdellä kurssilla Strasbourgissa, Ranskassa järjestettävälle European Youth Eventille, joka järjestetään joka toinen vuosi. 2018.

4. Näet asiat uudella tavalla

Vaihdossa on varmasti ihanaa ja hauskaa, mutta kaikkialla asiat eivät aina ole ihan niin hyvin kuin Suomessa. Itsestään selvänä pitämät asiat ovat vain muisto ja maailmalla on erilaisia tapoja tehdä asioita, niin hyvässä kuin pahassakin. On hyvä tutustua eri kulttuureihin myös vähän syvemmällä tasolla ja miettiä, millaisia syitä niiden taustalta löytyy.

Oma identiteettini suomalaisuudesta vahvistuu aina, kun lähde ulkomaille. Etenkin aina silloin, kun olen muuttanut Suomesta pois määrittelemättömän pitkäksi ajaksi (eli kolmesti noin 9-11 kuukaudeksi kerrallaan). Puhun Suomesta aina kauniisti ulkomaalaisille tutuilleni ja vierailleni. Vaikka marraskuu on pimeä ja pitkä ja kesä lyhyt ja vähäluminen, niin muistan aina kertoa niistä lumisimmista talvista ja kuumimmista kesistä. Niistä yöttömistä öistä ja kauniista revontulista. Ja upeista saavutuksista, kuten Nokian puhelimista ja Angry Birdsistä. Ja kyllä, sauna on aina mainittava.

opiskelijavaihtoon
Teimme päiväretken läheiseen kaupunkiin lämpimänä kevätpäivänä. 2018.

5. Opit uusia asioita Suomesta

Saksassa ollessani tutustuin suomalaiseen kulttuuriin paremmin kuin koskaan ennen. Kaiken, mitä olin pitänyt itsestään selvänä, näin ihan uudella tavalla, kun kerroin siitä muille vaihto-opiskelijoille, jotka eivät tienneet Suomesta mitään. Samalla kun kerrot Suomesta, ehkä kiinnität huomiota asioihin, joita et aiemmin ollut pitänyt kovinkaan ihmeellisenä. Yksi hauskimmista tavoista tutustua niin suomalaiseen kulttuuriin ovat Karoliina Korhosen kirjoittamat Finnish Nightmares -sarjakuvakirjat.

Vinkki: Jos olet lähdössä ulkomaille, oli kyseessä sitten vaihto, reppureissu, työmatka tai Au Pair vuosi, pakkaa Finnish Nightmares mukaan. Kirja ei paina paljoa ja on helppo antaa vaikka lahjaksi.

opiskelijavaihtoon

6. Saat kansainvälistä kokemusta

Opiskelijavaihtoon lähteneitä ja ulkomailla asuneita työnhakijoita arvostetaan Suomessa. Opiskelijavaihto saattaa olla ratkaiseva tekijä, saatko unelmatyöpaikkaasi, jos hakukelpoisia on useampia. Voi myös olla, että hakemasi työpaikka on vahvasti sidoksissa tuotteiden tai palvelujen kautta kyseiseen maahan, jossa olet ollut vaihdossa tai tarvitset kyseisen maan kielitaitoa työssäsi.

Vaihdossa tutustut sekä kohdemaan että muiden vaihto-opiskelijoiden kulttuureihin ja opit työskentelemään monikansallisessa työympäristössä. Kansainvälisyydestä ja kulttuurien tuntemuksesta opit myös erilaisia ryhmätyöskentelytaitoja, mihin olet ehkä Suomessa tottunut.

opiskelijavaihtoon
Opetimme aasialaisia vaihto-oppilaita luistelemaan, kun he olivat ensimmäistä kertää jäällä luistimet jalassa. 2017.

7. Sinusta tulee rohkeampi ja itsevarmempi

Opiskelijavaihtoon lähteminen saattaa pelottaa tai jännittää ja se on ihan normaalia. Kuitenkin omalta mukavuusalueelta poistuminen kehittää sinua eteenpäin, kun huomaat, että kyllähän minä pärjään. Kun koet onnistumisia, ja ehkä epäonnistumisiakin, opit kokemuksistasi ja olet taas hieman tietoisempi omista kyvyistä ja siitä, millaisia taitoja sinun ehkä kannattaisi kehittää.

Onnistumiset lisäävät itseluottamusta ja rohkeutta haastaa itseäsi ehkä vieläkin enemmän. Pääasia on, ettei anna pelon tai jännityksen voittaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *